DELiTH

Programutveckling och annat utvecklande

Node.JS är ett steg i rätt riktning

Måste erkänna att det finns en liten gnutta avundsjuka inblandat i mina känslor när jag tittar på Node.JS. Nja, så himla mycket avundsjuka är det väl inte frågan om utan snarare tanken på att man själv varit inne på samma spår.

Strax innan den första versionen av Node.JS kom så satt jag själv och lekte med Googles V8 och gjorde några projekt för att få till en bra modul till Apache för att köra javaskript på serversidan. Men eftersom det var rätt bökigt att få allt rätt så snuddade tanken på att man kanske skulle göra allt fristående istället. Någon månad senare så snubblade jag över Node.JS och kunde konstatera att där hade man gjort just detta.

Nu har det gått många år sedan dess och mognaden i projektet har nått en nivå som mycket väl lämpar sig för produktion. Så nu kämpar de inneboende demonerna en bitter strid mellan att lämna PHP för Node.JS eller att sitta kvar hos gamla trygga PHP. Personligen hoppas jag på en försoning så att man kan dra nytta av det bästa aspekterna från respektive miljö.

För mycket har hänt med PHP under de senaste tio åren. Från att ha varit en uppstickare som ingen tog på allvar till att mogna och nästan till och med hinna övermogna. Visst finns det goda sidor med PHP men ska man bygga ett webbaserat system för väldigt många samtidiga användare så är PHP inte det mest optimala systemet. Det är där vi hittar räddningen i Node.JS som är byggt för att hantera många samtidiga användare. Man kan få en skalbarhet som applikationer sktivna i PHP bara kan drömma om (alternativt kan man ju köpa sig en superdator, men det känns inte ekonomiskt försvarbart).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *