DELiTH

Programutveckling och annat utvecklande

Kan WebP ersätta grafikbehoven på nätet

Satt i ett väntrum på sjukhuset igår och läste DatorMagazin när jag kom över en artikel ”Lättare bilder på webben med WebP”. Givetvis blev jag intresserad eftersom jag under de senaste veckorna haft några kunder som frågat efter ersättningslösningar för flash.

I artikeln så står det följande ”Chrome, Opera, Firefox och Android har stöd för WebP, och för IOS finns bibliotek att tillgå.” Eftersom jag inte är något större fan av Microsofts produkter så satte jag mig vid min Ubuntu-burk och drog igång Firefox. Ganska snabbt inser jag att Chrome och Opera har ett inbyggt stöd för WebP men att det är lite värre med Firefox. Efter en snabb tur till caniuse.com så får jag svar på varför det inte fungerar. Firefox (version 26) har inget inbyggt stöd för WebP och heller inget planerat i de två kommande versionerna (version 27 och 28).

Summeringen av artikeln blev en besvikelse och att jag nu vet vad jag kommer att behöva svara de (förhoppningsvis få) kunder som läser svensk datorpress och som litar blint på vad de skriver.

Så svaret på frågan om WebP kan ersätta grafikbehoven på nätet är i dagsläget ett nej om man inte vill skicka med en massa långsamma javaskript. Men förhoppningsvis kan man få fram en lösning innan jag har gått i pension.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *