DELiTH

Programutveckling och annat utvecklande

Lazarus och cross platform

Satt i helgen och pillade med ett projekt som skulle göra sökningar i lite databaser. Men eftersom jag behövde kunna använda programmet i framförallt Ubuntu och Windows, men även på en Mac lite senare, så var jag tvungen att hitta en utvecklingsmiljö där jag kunde skapa ett GUI med lite logik bakom där resultatet skulle bli så likt som möjligt utan att det skapade en massa merjobb i utvecklingsfasen.

Efter en del grävande så stötte jag på Lazarus som bygger på Free Pascal och som är väldigt likt Delphi. (Det finns till och med konverteringsfunktioner inbyggt för att konvertera Delphimoduler till Lazarus.)

Jag satte mig i Ubuntu och skapade ett litet projekt i Lazarus som gjorde det som jag behövde. Sedan drog jag igång en Windows XP i VirtualBox där jag installerade Lazarus och sedan mappade jag upp mitt projekt så att jag kom åt det från min XP-instans. Efter att jag letat upp projektet i Lazarus så tryckte jag på ”Build” och när jag försökte köra så fick genast ett felmeddelande om att en DLL-fil till SQLite3 saknades. Efter att ha tankat ner en en fil från hemsidan för SQLite3s hemsida och lagt den i samma katalog som den exekverbara filen så försökte jag starta programmet igen och då startade det utan problem.

Efter att ha testat runt lite i både Ubuntu och XP med mitt lilla program så kom jag snabbt fram till att programmet fungerar fullt ut på det sätt som jag vill.

Nja, nu är detta kanske inte något riktigt vetenskapligt och fullständigt test men jag blev väldigt imponerad över att allt fungerade så smärtfritt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *